Ayasofya
Nika İsyanından sonra MS 532-537 yılları arasında I. Justinianus tarafından yaptırılan antik Bizans kilisesidir. Yaklaşık 1000 yıl boyunca burası dünyanın en büyük kilisesi ve Bizans İmparatorluğu'nun ihtişamı olmuştur. 15. yüzyılın ortalarında minarelerin eklenmesiyle camiye çevrilmiştir. Bu dikkat çekici bina, İstanbul'un ikonik yapısıdır. Havada asılı gibi görünen nefes kesici kubbeleri, yekpare mermer sütunları ve benzersiz mozaikleriyle dünya mimarlık tarihinin harikalarından biridir.
Sultan Ahmet Cami
Ayasofya yakınlarındaki 17. yüzyıldan kalma bu cami, duvarlarını süsleyen güzel mavi çini işçiliği ile ünlüdür. Çevresindeki altı ince minare, onu normalde iki veya dört minareli diğer camilerden ayırır. Mimar Mehmet Ağa tarafından Sultan I. Ahmed'in emriyle yedi yılda bir külliye olarak yaptırılmış ve Sultanahmet Meydanı'nda şehrin en önemli camisi olmuştur.
Süleymaniye Cami
Cami Mimar Sinan’ın diğer eserleri gibi sadelikten taviz vermeyen; ama sadeliği ihtişama dönüştürebilmiş mabetlerdendir. Süslemeler ve bezemeler daha çok kitabeler için kullanılmış olsa da mimari geometri başlı başına bir estetik harikası olmayı başarmıştır. Cami 128 adet pencereyle ve onlarca kandille aydınlatılmış; bu kandillerden çıkan isin duvarları kirletmemesi ve ayrıca; isten mürekkep yapımında istifade edilebilmesi için girişin üzerine bir is odası inşa edilmiştir. Caminin Beyaz Harem isimli, beyaz mermerden inşa edilmiş iç avlusunun dört köşesinde yükselen; ikisi üç şerefeli, ikisi de iki şerefeli olmak üzere dört minaresi vardır. Camideki dört minare, Kanuni’nin İstanbul’un fethinden sonraki dördüncü padişah oluşunu; minarelerdeki on şerefeyse, Osmanlı tarihinin onuncu padişahı oluşunu simgeler. Ayrıca iç avlunun ortasında, dikdörtgen bir havuzdan ve havuzun içindeki iki fıskiyeden müteşekkil, bitkisel motifli bir şadırvan vardır.
Topkapı Sarayı
Salı hariç her gün 10:00-22:00 arası açık
Topkapı Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu'nun yaklaşık dört asırdır devlet idaresinin merkezi olmuştur. Marmara Denizi, Boğaziçi ve Haliç arasındaki tarihi İstanbul yarımadasında bulunan saray, İstanbul'un ikonik yapılarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra 3 Nisan 1924'te Topkapı Sarayı müzeye dönüştürüldü.
Gülhane Parkı
Osmanlı Dönemi’nde Topkapı Sarayı’nın dış bahçesini oluşturan Gülhane Parkı, Tanzimat reformları burada ilk kez ilan edildiğinde, Türkiye tarihinde demokratikleşme yolunda atılan ilk somut adımın yeriydi. 16 hektarlık alan, 1912’de halka açıldı. Parkın içinden geçen iki ağaçlı yol, kenarları boyunca oturacak ve dinlenecek yerler var. Parkta ayrıca bir çocuk oyun alanı bulunmaktadır. boğazın etrafından aşağı eğimli ve eğrili olan tepenin hemen sağında şair-müzisyen Aşık Veysel statüsü, tepenin üst kısmında ise Gotların Sütunu yer almaktadır. Roma döneminden kalma bir kalıntıdır.
Yerebatan Sarnıcı
Her gün 09:00-19:00 arası açık
İstanbul'un görkemli tarihi yapılarından biri Yerebatan Sarnıcı'dır. Bir Bizans İmparatorluğu olan I. Justinianus (527-565) tarafından kurulmuştur. Bu sarnıç, 336 Korint sütunuyla desteklenen ince tuğla tonozludur. İstanbul'un Roma döneminden kalma en büyük kapalı sarnıçtır. 140 x 70 metre boyutlarındadır ve 80.000 metreküp su tutma kapasitesine sahiptir.
Kapalıçarşı
Pazar hariç her gün 09:00-19:00 arası açık
İstanbul'daki Kapalıçarşı (Türkçe: Kapalı Çarşı anlamına gelir), 58'den fazla kapalı cadde ve günlük 250.000 ila 400.000 ziyaretçi çeken 1.200'den fazla mağazayla dünyanın en büyük ve en eski kapalı pazarlarından biridir. 1461 yılında açılan otel, mücevher, çömlek, baharat ve halı dükkanları ile ünlüdür. Çarşıdaki tezgahların birçoğu, deri montlar, altın takılar ve benzerleri için özel alanlar ile malların türüne göre gruplandırılmıştır. Çarşıda, birincisi Fatih Sultan Mehmed'in emriyle 1455-1461 yılları arasında inşa edilen iki bedesten (depolama ve saklama amaçlı kubbeli yığma yapılar) bulunmaktadır. 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman döneminde çarşı büyük ölçüde büyütüldü ve 1894'te bir depremin ardından büyük bir restorasyon geçirdi.
Mısır Çarşısı
Çarşının adının önce "Yeni Çarşı" olduğunu gösteren çok sayıda belge var. Ancak Osmanlı döneminde pek çok baharatın Mısır üzerinden ithal edilmesi nedeniyle "Mısır Çarşısı" ismi halk tarafından beğenildi. Mısır kelimesinin Türkçe'de iki anlamı vardır: "Mısır" ve "mısır". Bu nedenle adı bazen yanlış olarak "Mısır Çarşısı" olarak çevrilir. Çarşı, İstanbul'daki baharat ticaretinin merkeziydi (ve hala da öyledir). Binanın kendisi Yeni Camii külliyesinin bir parçasıdır ve içindeki dükkanlardan alınan kiralar, caminin bakım masraflarını karşılamaya yöneliktir. Yapı, mahkeme baş mimarı Koca Kasım Ağa tarafından tasarlanmış, ancak 1660 yılında Mimar Mustafa tarafından tamamlanmıştır.
Mozaik Müzesi
Pazartesi hariç her gün 09: 00-16: 30 arası açık
Bu Müze, Bizans İmparatoru'nun Büyük Sarayında bulunan 5. ve 6. yüzyıllardan kalma olağanüstü ince mozaik döşemeleri "yerinde" korumak için inşa edilmiştir.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi
Pazartesi hariç her gün 09: 30-17: 00 arası açık
Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamı İbrahim Paşa tarafından 1524 yılında yaptırılan bina, Osmanlı İmparatorluğu'nda şimdiye kadar inşa edilmiş en büyük özel konuttu. Günümüzde pek çok güzel Türk ve İran minyatürleri, Selçuklu çinileri, Kuran'lar ve antika halılar için bir müze olarak kullanılmaktadır.
St.Irene Müzesi
Aziz İrene, 4. yüzyılda Büyük Konstantin tarafından İstanbul'daki ilk yapılan kilisedir ve Justinianus tarafından yeniden inşa edilmiştir. Aynı zamanda hristiyanlık öncesi bir tapınak olduğu da söyleniyor.
Dolmabahçe Sarayı
Pazartesi ve Perşembe günleri hariç her gün 09:00-16:00 arası açık
Dolmabahçe Sarayı, 1924'te Halifeliğin kaldırılmasına kadar 1856'dan itibaren altı padişahın yurdu olmuştur: Burada yaşayan son kraliyet Halife Abdülmecid Efendi'dir. 3 Mart 1924'te yürürlüğe giren bir kanun, sarayın mülkiyetini yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin milli mirasına devretti. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, sarayı yaz aylarında cumhurbaşkanlığı konutu olarak kullanmış ve en önemli eserlerinden bazılarını burada sahnelemiştir. Atatürk, tıbbi tedavisinin son günlerini 10 Kasım 1938'de vefat ettiği bu sarayda geçirdi.
Beyoğlu ve İstiklal Caddesi
Taksim Meydanı yakınlarındaki Beyoğlu, İstanbul'un kalbinin bir parçasıdır, eski şehirden uzaklaşmanın ve yerliler gibi modern İstanbul'un tadını çıkarmanın harika bir yoludur. Galata Kulesi yakınlarındaki Tünel füniküler durağı ile Taksim Meydanı arasında kalan yaklaşık 2,5 kilometre uzunluğundaki caddede o kadar çok şey oluyor ki burada bütün gün geçirebilirsiniz. Her köşede bir İstanbul özeti bulabilirsin, her yerde şehrin gizli bir hikayesi var. Dinler, diller ve etnik gruplar bu tesislerin çevresinde kardeşçe yaşıyor, sanat ve kültürün merkezi, pek çok ulusal, uluslararası ve yerel etkinlik mahalle üzerinden sanatseverlere ulaşıyor. 45 ilçe ve yaklaşık 225.000 kişiden oluşan bir yerleşim bölgesi ama ticaret, eğlence ve kültür merkezi olarak günlük nüfus bir milyonu bulmaktadır. Şehrin en önemli turistik noktalarından ve en ünlü caddelerinden biri olan iş ve eğlence dünyasının seçkin markaları bu alanda da hizmet veriyor. İstiklal Caddesi üzerinde çok sayıda seçkin butik, müzik ve kitapçı, kütüphane, sanat galerisi, sinema, tiyatro, kafe, bar, restoran, pub, kahvehane, pastane, çikolatacılar ve teknoloji merkezleri sıralanıyor.Beyoğlu'nda çok sayıda yabancı var. bu mahallede yaşayan milletler. Bölge aynı zamanda önemli Türk Hıristiyan ve Yahudi topluluklarına da ev sahipliği yapmaktadır, birkaç kilise ve sinagog bulunmaktadır.
Taksim Meydanı
İstanbul'un Avrupa yakasında yer alan Taksim Meydanı, restoranları, mağazaları ve otelleriyle ünlü önemli bir alışveriş, turizm ve eğlence bölgesidir. İstanbul Metro ağının merkez istasyonu ile modern İstanbul'un kalbi sayılır. Taksim Meydanı aynı zamanda ünlü İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından yapılan ve 1928 yılında açılışı yapılan Cumhuriyet Anıtı'nın yeridir. Anıt, Türk Savaşı'nın ardından 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu anmaktadır.
Galata Kulesi
Kule yığma moloz taş örgü sistemde inşa edilmiştir. Dış cephe taş örgüdür. Girişte ki kitabede 16 mısralık methiye II. Mahmut döneminde yapılan restorasyondan dolayı II. Mahmut içindir. Kapının üzerindeki yuvarlak kemerli pencere askerlerin gözetleme yeri idi. Yüksek giriş katından sonra dokuz katlı bir yapıdır.
Bugün yapının üçüncü kata kadar olan kısmının Ceneviz, diğer katlarının Osmanlı karakteri taşıdığı gözlenmektedir. Yapı günümüzde sosyal ve kültürel faaliyetler için kullanılmaktadır. Strüktürel olarak sağlamdır. Galata kulesi ilk olarak Bizans imparatoru justinianos tarafından M.S. 507-508 yılında inşa edilmiştir. Günümüzdeki kuleyi 1348-49 yılında Cenevizliler yeniden inşa etmiştir. Kule 1445-46 yılları arasında yükseltilmiştir. 1500'lü yıllarda depremden zarar görerek, mimar Murad bin Hayreddin tarafından onarılmıştır.
Kız Kulesi
Boğaz manzarasının vazgeçilmezlerinden biri kuşkusuz Kız Kulesi'dir. Salacak açıklarındaki küçücük bir adanın üzerine inşa edilmiş bu kule, pek çok efsane barındırıyor. Tarihi M.Ö. 24 yılına dek uzanan Kız Kulesi, uzun tarihi boyunca savunma kalesi, sürgün istasyonu, hapishane, karantina odası, radyo istasyonu, vergi noktası ve deniz feneri olarak kullanılmış. Üsküdar’ın sembolü olan kule, 2000 yılında özel bir şirket tarafından restore edildikten sonra gün içerisinde kafe ve restoran olarak hizmete açılmıştır.
Adalar
Prens Adaları, Marmara Denizi'nde, İstanbul'un Asya kıyılarında dokuz adadan oluşur. Şehrin farklı iskelelerinden dört adaya düzenli yolcu feribotları ve hızlı yolcu feribotları (deniz otobüsü) vardır; Sirkeci'den, Kabataş'tan ve Bostancı mahallelerinden. Adalarda bayındırlık işleri için yerel belediyeye ait olanlar dışında motorlu taşıtlara izin verilmez, bu nedenle insanlar gezer veya bisiklet veya at arabası, eşek bile kiralar. Bunlar, yerel halkın yazlık evlerinin olduğu veya küçük plajlar ve piknik yapmak için haftasonu gittikleri veya sadece etrafı dolaşmak için kullandıkları güzel küçük adalardır.